Dum betydelse av optimism

Enligt en studie från Dukes universitet i USA, som presenteras i SVD, är optimism ett dubbeleggat svärd. Det beror på att överoptimism, liksom för högt självförtroende, kan leda till att man begår okloka gärningar. Vad som dock grämmer mig är att studiens betydelse av optimism saknar, enligt mig, validitet. Orsaken är att forskarna defenierar optimism utifrån hur länge man planerar att leva. Visst förstår jag att en pessimist kanske väljer en livslängd som ligger under genomsnittet. Men det betyder inte att jag är vegeterian för att jag äter sallad. En bättre defenition av optimism krävs för att jag ska bli nöjd med den rapporten.

--------------------------------------------------------------------
Ps. Jag planerar att leva tills jag är 130 år. Betyder det att jag råkar ut för att begå överilade beslut? =P

Jag hoppas på ett bra svar

För enligt vad SVD erfar kan Reinfeldt fortfarande inte kan bestämma sig för om Ulrica Schenström hade jouransvar då hon festade med tv4-reporten Pihlblad. Därför hoppas jag att betänketiden används vist för att inte göra större skada än vad som redan skett...

Sudoku - mer än bara matematiskt korsord

En av mina laster är sudoku. Jag älskar känslan av att låta hjärnan spinna snabbare än en ferarri. Särskilt som att jag lär mig de knep som behövs för att klara av de extra svåra spelen [vilket jag gjorde nyss =D ]. Därför är jag glad över att hjärnan är så vältränad att extra svåra sudokun kan göras på en dag [det var min första] - samtidigt som jag är bedrövad över att jag borde plugga istället för att lösa sudokun

A-människor

När jag öppnade min fria seminarier-pärm upptäckte jag en gammal anteckning som påminner mig flera människor som jag arbetat med. Anteckningarna innehöll nämligen en beskrivning på en så kallad a-människa. Dessa a-människor är snabba, ivriga, har heta temprament och gör allt för att bli berömd för sina kunskaper. Men förutom denna självförtroende finns inget uns av självkänsla som stöttar människan i hårt väder. Är det någon som går emot a-människan kan man vara säker på att hela havet kommer att storma eftersom denne inte vill förlora självförtroendet. Trots att de uppfattat uppgifter fel kommer de aldrig att erkänna det, för då rämmer världen under dem. Därför får jag vara beredd på att respektera denne person, eftersom det är hennes sätt att leva. Men jag, som verkar vara en typisk b-människa (b som i balanserad - och inte något annat) måste dock lära mig att släppa loss min irritation om det behövs. Att a-människan vägrar erkänna dess fel betyder ju knappast att hela skeppet ska sjunka för att den frivilliga roders-kvinnan vägrar följa kartan, bara att man måste stå på sig.


Bananen: beviset på att gud skapade världen

Man kan tro att han skämtar. Men tydligen gör han det inte...

Så lär du dig stå emot conservapedia

Jag fann en youtube-film som undervisar i argumentknep. Några av dem är stråmans-argument, ad homonem-argument, ad hoc-agrument, röd still-argument och - sist men inte minst - rena lögner. Dessa är enkla att lära sig, men svåra att stå emot när man inte känner till dem. Därför lyckas sidor som conservapedia lura så många människor.

Amerikaner är INTE dumma

Denna youtube-film visar amerikaner som - trots rubriken - är så dumma att man känner medömkan med dem. Att inte veta hur många hörn en triangel har, att tro att amerika vann Vietnamkriget (för att den personen inte ens kände till kriget) etc. Lyckligtvis måste filmaren har spenderat flera dagar med att finna den lilla procenten av idiotiska amerikanare som faktiskt för - för så många dumma amerikanare kan det knappast finnas (om ni säger emot ombeder jag eder att läsa om generabilitet och representatism). Men även om det bara är en liten minoritet av amerikanarna som visas i filmen är jag bedrövad. För visst är det ett pedagogiskt misslyckande att skolvärlden i USA har släppt iväg sådana ignoranta människor?

Historian ska bli viktig

SVD förklarar att regeringen ska införa ämnet historia bland alla andra kärnämnen. Det är verkligen ett bra beslut eftersom historian lär ut så mycket. Inte konstigt att flera personer har svårt att förstå dagens problem när de inte känner till bakgrunden till dem. Tack vare regeringarnas (för den rödgröna regeringen beslutade om detta innan Reinfeldt tog makten) insats förblir historian något som alla känner till.

Trodde du att Wiki var dåligt? Vänta bara!

I min iver att tillfredsställa min nyfikenhet sökte jag in på kontroversiella ämnen i conservapedia. En av dem handlar om ateismen. Där skriver den minst sagt vinklade sidan upp flera orsaker till varför ateism är dåligt. Ateism länkas till exempel med kommunism, massmord, rebellkänslor, problem med fäder och statsägda kyrkor.  En annan artikel handlade om young-earth-creationism; som påstår att jorden är allra mest 10 000 år gammal. Som bevis på detta radar den "pålitliga" wikibaserade sidan upp 38 argument - och inte ett endaste motargument! Trots att de påstår att de är den mest pålitliga källan av sitt slag? Menar de den pålitligaste källan för de som inte kan tänka själva?

Läskiga filmer eller veka tittare?

En undersökning som presenteras i SVD offentligör vilka filmer och filmserier som sägs vara de mest skrämmande som gjorts. Föga förvånande är Excorsisten topprankad - vilket den i princip har varit sedan den gjordes [Jag själv tyckte dock att den omgjorda versionen enbart innehöll två scener som gick hjärtat att hoppa till]. Men det som överraskar mig är att The Shining ligger på tredje plats och att Hajen-filmerna (med hänsyn till plurol) placeras på femte plats. The Shining är ju knappast så skrämmande att det påverkat mitt liv alls. På sin höjd hade jag inte ens svårt att sova på natten efter att jag kollade igenom filmen. Hajen-filmerna är ju som en slalombacke; det går bara utför. Visst kan man knappt simma ut en längre bit förren en viss melodislinga börjar spelas upp i huvudet; men så skrämmande är ju filmerna inte [med tonvikt på den usla fjärde filmen] The Saw-filmerna däremot, med den psykopatiske mördaren Jigsaw, är bubblare i listan. Synd att jag aldrig sett dem.

Därför vill jag ha amerikansk TV

Imorn kväll ska mina två presidentkandidat-favoriter mötas i en direktsänd TV-debatt. Det är Hillery Clinton som ställs mot Barack Obama. Demokraternas förkämpar. Båda kommer att revolutionera USA genom att - beroende på om någon av dem vinner nästa val - bli den första presidenten i sitt slag [första kvinnliga presidenten och första svarta presidenten]. Dock är jag - liksom jag var första gången som jag hörde talas om det framtida valet - bekymrad över att båda tvingas representera samma parti. Det betyder att en vit gammal republikansk gubbe kan ta över ämbetet efter katastrof Bush och tillintetgöra den framtida chansen att se lite historia skapas.  Så gode gud: må Obama eller Clinton bli president nästa år!

En tuff före detta statsminister

Efter att Göran Persson lanserat sin nya bok "Min väg, mina val" har mediastormen blåst rejält kring denna buffel. Men det är ju inte alltid av ondo, för man lär ju sig så himla mycket. Till exempel berättar han i SVD att han alltid har kämpat emot den onda Jante. Att hans mamma, som växt upp i en statarfamilj, har varit drivande i sonens uppforstran med orden "du är något, du kan och du orkar. Det finns ingenting som begränsar dina möjligheter". Det har gjort att den före detta statsministern har en filosifi som lyder "om någon säger till mig att gör så här, då gör jag inte sällan tvärtom." Det har gjort att den jantebaserade socialdemokratiska rörelsen söker efter svageter med blåslampa, i och med att Persson köpt en stor härrgård och blivit en lyxföreläsare. Men han bryr sig inte. Och det är det som jag fascineras med honom: att han går sin egna väg utan att bry sig om dessa konsekvenser. Sverige behöver fler sådana bufflar!

Dags att frita Dawit Isaak

För 2225 dagar sedan fick den svenske journalisten Dawit Isaak tillbringa sin ofrivilliga fritid i ett av Eritreas fängelser. Sedan dess har svenska medier kämpat för att han ska släppas fri. Det såg ut att lyckas, men kort före hemresan åkte han bungyjump-mässigt tillbaka till finkan [det var förövrigt i den mediasviten som jag först fick höra talas om denne svensk]. Nu har flera svenska chefsredaktörer ställt sig bakom frisläppandet, och trycker därmed på Reinfeldt att han ska kämpa mer aktivt för ett framtida frisläppande. Därför blir mina sista ord: låt Dawit Isaak gå fri!

En lång dag

Idag kom min grupp långt med det arbete som vi ska göra. Problemet var att jag var frånvarande. Jag deltog istället i ett styrelsemöte som sträckte sig mellan 10 och 16 [men jag cyklade inte från skolan förren 16:25]. När det väl var slut stressade jag till Ernst & Young [hade 30 minuter på mig] för att lyssna på deras föredrag om revisionsarbetet. Dvs, vad man gör i en revisionsbyrå. Det var mycket intressant och jag lärde mig otroligt mycket. Sedan fick jag stjyts hem - och är lagom trött.

Bra dag i RixFM

Varje gång som jag vaknar är det Rix FM som fyller tomrummet i rummet. Denna dag var det blottardag i Stockholm. Rixkampanjen krävde det, i och med att varje person som visade brösten genererade en viss summa pengar till cancerforskning. Senare på dagen var det Titti [!] som höll i fredagsfräckisen! Det hade man inte väntat sig! Kanon!

Vilken sjuk kille!

Svd framlade att en man dödade sin flickvän genom att långsamt strypa henne. Sedan skändade han hennes kropp genom att ligga med den. Vad fan är det för fel med han!

Dags att börja oroa sig

Influensan börjar spidar sig, enligt vad Aftonbladet erfar. Det är ovanligt tidigt på säsongen. Därför får man hoppas att sjukdomen inte når Kristianstad.

Bra val av "Kalle Blomqvist"

Aftonbladet och SVD rapporterar att rollen som den grävande, och sexuellt framgångsrike, journalisten Mikael "Kalle" Blomkvist; i Stieg Larssons romaner, kommer att tillsättas Michael Nykvist. Det tycker jag är ett bra val eftersom han verkligen överglänser skandalfarbron Mikael Persbrandt i allt (tre Micke i samma bloggtext Oo) 

Hur skulle ombytta roller behandlas?

Ett par bilder i aftonbladet visade hur TV4:s politiske reporter Anders Pihlblad och Fredrik Reinfeldts statssekreterare Ulrica Schenström omfamnar och pussar varandra. Det skapade en enorm debatt som handlar om både statssekreterarens och journalistens omdöme. Kan man verkligen tillåta sådana högst privata handlingar i så höga possitioner?

Efter en genomgång bland några åsiktsmakare kan jag säga att det är en storm i ett vattenglas. Så stor inverkan på Schenströms politiska omdöme kan jag inte finna (i motsats till sossen Håkan Juholt). Fester gör vi hela tiden. Samtidigt håller jag med sydsvenskan om att det är fel att hävda att Ulrica Schenström är ute i fel sällskap (Pihlblad, däremot, borde vara den som debatteras mest) bara för att hon är kvinna. Vad skulle hända om rollerna var det motsatta: att Pihlblad var statssekreteraren och Ulrica Schenström var journalisten?  

Dog Video dating - en härlig film

Ni har väl sett de gamla datingvideorna där man försöker presentera sig för den ensamma allmänheten? Här presenteras hundarnas version!

Den manligaste mannen - Beckham

DN rapporterade att den manligaste mannen som finns är David Beckham. Snabbt hoppade jag in i källan askmen.com och upptäckte att resultatet är framtaget av medianresultatet av omröstningen som innefattade 100 kändisar. Därför är representativvärder på en lägre nivå än Döda Havet.

Kan det bli mer klassiskt?

För länge sedan gick diesneyserien Duck Tails i svensk television, under namnet Ankliv. Här är det - enligt mig - klassiska introt.

Den skrattande pappan

En av de roligaste youtubefilmer som jag sett handlar om en gubbe med ett enormt roligt skratt. Det kommer ni se efter ett tag :)

En ny utmaning - att lära sig gå upp tidigt

Genom Metros Nanok fann jag en nyttig länk som lär ut den nyttiga hemligheten bakom att gå upp tidigt. Det gäller bara att, enligt skribenten, att gå upp samma klockslag varje dag och lägga sig när man är trött. På så sätt kan man vara vaken trots att man bara sover fem timmar per dag. Något att testa...

--------------------------------------------
PS: Hans post vann en så stor populatritet att han gjorde en sida två - med ännu mer information.


TMNT - gammalt skräp

När jag var liten brukade jag kolla på turtles. Jag följde dessa sköldpaddor på tv, liksom på serietidning. Varje äventyr var spännande för mig. Speciellt när Leonardo var huvudpersonen (det var honom som jag ville bli. Kan bero på att han var ledaren =P ). Men det var länge sen. Sedan dess har jag vant mig vid så många andra tv-program att den ursprungliga serien stinker. De två första avsnitten var så löjliga att jag nästan stängde av youtube i protest. Speciellt att den starke Splinter fångas av en svag robot som hans studenter dödar med lätthet, att robotar stjäl vilda djur från zoo utan att det blir förstanyhet, att Shredder skräms av sköldpaddorna, och så vidare. Vill du se det själv? Kolla då in; avsnitt [varje avsnitt delas in i tre delar] 1:1, 1:2, 1:3, 2:1, 2:2 och 2:3.

Det är synd om Hamilton

Lewis Hamilton kunde bli den första rookien nånsin att ta hem f1-guldet. Men på grund av pressade nerver och tekniska problem förlorade han bucklan med enbart en poäng från Kimi Räikkönen. Dock är jag glad att Hamilton kom så långt. Det bevisar att F1 inte längre är den stela sport med en (!) vinnare [Schumi] som jag såg för flera år sen. Leve Räikkönen!

Alkemisten - av Paulo Coelho

För länge sedan rekomenderades jag att läsa Paulo Coelhos mästerverk "Alkemisten". Men det var inte förrän i förrgår som viljan äntligen fick öppna boken och upptäcka en helt ny värld av möjligheter. Coelho beskriver nämligen kampen mellan viljan och ödet, kärlekens hemligheter och den kontrollerade turen. Ja, vill man något kommer världsaltet kämpa för att man ska uppnå det [vilket författaren benämner nybörjartur]. Därför har jag blivit inspirerad att kämpa mot mina drömmar. Men jag får inte glömma att rekomendera dig att läsa boken. Den är fantastisk.

Spanjorer mer älskvärda än britter?

362 européer från 27 medlemsländer har samlats i Belgien för ett socialt experiment. Ett av målen var att möta attitydsskillnader före och efter själva mötetena mellan individerna. Resultatet var nedslående för britterna. Deras popularitet skönk efter de första kommunikationerna. Spanjorerna behöll dock en stor popularitet.

Jag har försökt googlat upp originalrapporten men har ännu inte funnit den. Det enda jag hittat är exempelvis en reutersartikel.


Stärk de utsattas självkänsla

Svd beskriver att mobbare är starka, självsäkra och populära och att de stärks av att vara gruppens medelpunkter (vilket åtminståne har visats i alla tonåringsfilmer =P ). Det går stick i stäv med den gamla sanningen som hävdade att mobbare använder sina fula knep för att de innerst inne är osäkra, och att de behöver stöd. Därför är mitt svar att man så långt som möjligt ska neglegera mobbarna och istället ge de utsatta barnen uppmärksamhet. De utsatta barnen får starkare självkänsla och börjar lita på sig själva. De kan till och med utmana mobbarna!

Min nya blogg

Efter att ha använt passagen en tid har jag valt att testa blogg.se . Denna sidan erbjuder visst ett smidigare bloggskrivande - något som passagen inte har. Till exempel pingas bloggen automatiskt om man refererar till en nyhetssida - vilket passagen inte tillåter. Vidare verkar youtube-länkningarna vara smidigare.

Godtube - en ny konkurrent till Youtube?

SVD rapporterade att Youtube och Wikipedia har fått kristna utmanare: Godtube och Conservapedia. Godtube förbjuder sex och svordomar (tyvärr, Angry Video Game Nerd) men verkar ha funnit sin användarskara i och med att 3 miljoner unika besökare gjorde pilgrimsfärder till sajten. Snabbt som bara den hoppade jag in i sidorna för att upptäcka vad de har att erbjuda.


Conservapedia beskriver att sidan är till för den som är trött på liberalismen, och att den är den mest pålitliga källan av sin sort. Börjar man inte ana ugglor i mossan? Det ser man i deras skriverier om evolutionen och kreationism (värk väl hur lite kritisk information det finns i skrivande stund). Kängeruartikeln är en mer djuplodad exemplar av denna källkritikers fest, i och med att det sägs att kängerun härstammar från - Noahs ark. Samtidigt finns artiklar om Irakkriget, skevheten i Wiki, homosexualitet, liberalism, konservatism, W. Bush, ateism, och den globala uppvärmningen, för att nämna några.


Och i Godtube fann jag klassiker som "Letter from hell" (som handlar om en kille som hamnade i helvetet på grund av att hans kompis inte talade om Jesus), The Bible Explained to Muslims in English (en tredelad serie som förklarar varför bibeln är sannare än koranen) och 8 Reasons I Don't Share My Faith.


Ha det så skoj med den annorlunda mediastormen. Det tog lång tid för mig att finna alla dessa länkar. Själv planerar jag att inte besöka dessa sidor igen...


-----------------------------------------------
PS. Kan inte någon logga in i conservapedia och berätta om Sveriges tusenåriga historia FÖRE andra världskriget (eftersom det är det enda som sägs i historian).


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0