Sista dagen i Siena

Nu är det den sista dagen i Siena och liksom alla andra känner jag en viss saknad. Detta beror på att jag har gjort så mycket skoj här att man knappt kan räkna upp det (en av de mest minnesvärda upplevelserna var att vänta flera timmar på Palion - men säg det inte till Ines för hon tyckte att hästracet var överskattat). Men nu är det som sagt slut.

Dock har jag ju ett till äventyr: Milano. Jag ska åka dit imorgon för att sedan på måndagen ta tåget till Castellanza. Det ska bli riktigt roligt att börja studera på allvar igen. Speciellt nu när den ekonomiska krisen verkar avstanna. Så nu blir det plugg på allvar igen.

Förresten klarade jag språktestet. Min italienska är alltså relativt godkänt =)

Jag och min kamrat Ines

Att vara i italien àr en mycket trevlig upplevelse som fòr nàrvarande ger mig manga minnen. Men alla kulturkrockar ger mig verkligen mènga funderiungar. Till exempel har jag kommit fram till att Italienare och logik àr totala motsatser. Fast om det àr nagot som chockar mig fullstàndigt àr att den storsta kulturkrocken inte vàntade pè mig hàr i Italien, utan att den fòljde med mig. Och med det menar jag att min kamrat Ines àr sa olik mig i sa mycket att det inte àr klokt. Vi har till exempel helt olika sorters temprament och har helt olika uppfattningar om landet Sverige. Men àndè àr jag glad att vara med henne. Hon àr rolig, fèr man att skratta, àr omtànksam och sè. Vi har haft manga trevliga studender under den hàr korta tiden i Italien. Sa jag àr glad att jag har en otroligt trevlig vàn att tillbringa resten av terminen med. (Fòrresten àr Hhn en kàmte, en riktig tiger).

---------------------------------

Tack KA fòr din kommentar. Men pa grund av dig rèkade jag ut fòr en pinsamhet. Jag sitter nàmligen i datasalen och skriver detta inlàgg (vilket kanske ses pè min bokstaver). Dàrfòr gjorde jag allt fòr att dòlja det enorma skrattet som ville komma ut fran mig. Problemet var bara att det sèg ut som att jag grat. Nègra kom till och med fram till mig och med mycket medlidande fragade om allt var ok. Sè KA... TACK =P

Nu när jag har tid till att tänka tänker jag för mycket

Nu har väl undrat hur jag orkade vara engagerad i så mycket under min studietid i Kristianstad? Men det beror på att jag tvingade mig själv till att göra så. Annars skulle jag börja tänka och då blir jag defenetivt inte glad. Problemet är bara att jag inte har så mycket att göra här i Italien. Därför börjar jag tänka riktigt mycket och då blir det ju mycket värre att upprätthålla ett bra humör (tills dess att man är med vänner eller när man festar). Vad är det då som jag tänker på? Allt möjligt. Mest på att det är här i Italien som man vill förändra sitt sätt att vara; att börja njuta mer av livet och börja umgås mer med kompisar.

Som ni ser är det många tankar som far runt i huvudet. Men oroa er inte för det är ju därför man åker utomlands: för att ändra sitt sätt att tänka. Jag känner nämligen en jättetrevlig brittisk tjej som ska doktorera i Bologna och hennes avhandling handlar om hur filosofen Platons vistelse i den Sicilienska staden Syrakysa (hos Pythagoras lärljungar) påverkade hans tankar. Så om Platon fick nya tankebanor måste jag också få sådana och då kan man inte bara ha positiva tankar... right?


Hatar att vara trött

Jag hatar att vara trött. Det är inte bara att jag inte kan tänka - utan att jag har svårt att motstå frestelser. Det är under de tiderna som man gör allt som man annars inte skulle göra - och som man får skit för och som mandärför ångrar jättemycket. Undviker det helst... Men vad ska man göra? Kanske ska man sova mer (vem vet?)

En liten betraktelse om foton

När jag åkte till Pisa kändes det mer som att jag åkte till för att ta foton än att faktiskt beskåda tornet med egna ögon. Och det säger nog mycket om hur mycket jag gillar att ta foton. Jag älskar verkligen att fotografera och därmed fånga ögonblicken genom linsens ljusfångande mekanismer. Dock säger det inte mycket om vilken grad av perfektion som jag eftersträvar. Jag kan verkligen inte acceptera att ha dåliga foton. Om det finns en gnutta del i bilden känns det som att jag vill ta bort den, säg att min skugga syns eller att en buss skymmer en kant. Därför är det vissa som har bett mig på skarpen att behålla vissa bilder trots att min kvalitetskontroll inte vill låta bilden leva. Så nåväl, det finns ju olika sätt att ta bilder (och det är skjusningen med det) men jag älskar i alla fall perfektion.

Förresten funderar jag också kring detta med att ta kort på sig själv. Jag vill ogärna vara med på mina egna bilder för de säger inte mycket. Alla mina bilder ska helst berätta något och då är det tråkigt att synas för mycket. Enbart i vissa tillfällen vill jag synas på mina bilder - som vid lutande tornet i Pisa och andra sådana tillfällen. Menmen... så kan det ju gå


En morgon full av rutiner

Om det àr en sak som jag àlskar med alla som skriver kèserier àr att de kan gòra nagot roligt av vilka helt vardagliga saker som helst. Dàrfòr fòrsòker jag alltid se det positiva i de flesta vardagliga saker som jag stòter pè. En av dessa àr att jag redan har hamnat i en dans full av fòrutsàgbara rutiner (och ja - sjàlvklart tror jag inte att jag ska slippa dem men det àr roligt att se dem). Fòr det fòrsta vaknar jag altid av att min rumskamrats mobil ringer. Sedan halvsover jag tills min vàckarklocka ringer (fòr den rèkar vara instàlld fem minuter senare àn min kompis klocka). Efter detta tvàttar jag mig, hàmtar ost i kylen och gòr en halvtaskig frukost. Nàr detta àr klart gèr jag ned och - liksom alla andra dagar - tràffar pè min kamrat Ines som alltid vàntar pè mig. Sedan fortsàtter dagen med att skolan bòrjar. Och ja, som ni ser finns mènga hàrliga rutiner och det roligaste àr att trots att jag làmnade Sverige fòr att slippa undan rutiner rèkar jag ut fòr att hitta nya sèdana...


Jag är besviken på alla som utnyttjar mig

Nu när jag sitter här i Italien tänker jag faktiskt på Ingvar Kamprad och hans värderingar. Han skrev nämigen i sitt lilla testamente att Ikea sökte efter så kallade samhällsbyggare; sådana som utan anmodan kan hjälpa till med vad som helst bara för snällhetens skull. Det var inspirerande att läsa om detta för det känns verkligen att det är jag. Jag har till exempel inget emot att offra mig för laget bara för att hjälpa till (jag anmälde mig till exempel till kårens sista disco innan jag ens blev tillfrågad).

Samtidigt är det en av mina värderingar att vara den personen som alltid hjälper till och bara ber om hjälp om det är den absolut sista utvägen. Ja, man kan till och med säga att min idealmänniska är sådan. Av den anledningen blev jag riktigt besviken när jag fick höra att jag är för snäll. Varför? För att det är en del människor som hur skamlöst som helst utnyttjar mig. Som bara tar sig an sådana friheter utan att ge något tillbaka. Det gör mig besviken och rent ut sagt förbannad. Jag skulle gärna vilja få reda på vilka det är. Men kanske inte... Jag vet redan hur jag skulle behandla de människorna. De skulle bli mindre värda än luft eftersom jag skulle bli helst likgiltig inför dem. Och om jag börjar med den behandlingen är det väldigt svårt att ta sig ifrån detta för jag är mycket långsint. Därför vill jag nog inte veta vilka som utnyttjar mig för då kommer de aldrig bli förlåtna.

Förhoppningsvis kommer de väl få bättre tankar om sig själva och slutar utnyttja folk. Men vad vet jag. Alla människor är inte friska i huuvdet...


Fòrsta inlagget fran Italien

Sa. Idag har jag varit i Italien i snart tva veckor och om jag far begransa mina upplevelser till ett pèar val valda ord far jag sàga att det har varit en riktigt bra upplevelse. Jag har mott flera nya vanner, umgatts med ett par gamla och deltagit pa manga fester. Samtidigt har jag sett sa otroligt mycket. For tva veckor sedan gick jag runt i Bologna (och sag ekonomifakuliteten dar), och forra veckan spatserade jag runt i Siena och akte till Pisa (nar jag far en battre internetuppkoppling far ni se bilder pa mig och tornet - men det var en riktigt harlig upplevelse att fa se den). Allt har varit bra - forutom att jag ofta ar trott pa grund av den harda studietakten och att jag aldrig far en lugn stund. Vi festar nastan varje dag sa man har inte ens tid till att plugga. Men det gòr inget fòr med dagens sòmnnivè pa atta timmar àr jag glad.

Navàl, sitter pa en lektion idag och far nòja mig med ett litet inlagg. Men snart hoppas jag att mer info och mer bilder dyker upp. Tills dess: ciao

RSS 2.0