Världens värsta massmördare är död

Paul Warfield Tibbets Jr avled på torsdagen 92 år gammal i sitt hem i den amerikanska delstaten Ohio. Det var han som släppte den första atombomben över Hiroshima den 6 augusti 1945. Över 200 000 människor har fått sätta livet till i följd av bombens verkningar - både direkt och indirekt (i form av cancer). Därför borde Tibbets Jr räknas som den värsta massmördaren genom tiderna eftersom ingen människa har ensamt vara ansvarig för så många döda människor på en och samma gång.

ps. Jag snackar inte politik; bara att någon tryckte på knappen. Det är den som skjuter som dödar, inte den som beodrar personen att skjuta.

pps. Jag är intresserad av kommentarernas innehåll. Bara två stycken har kommenterat sakfrågan. Resten ser detta som ett inlägg i den - av att döma av kommentatorerna - rätt infekterade diskussionen om det var rätt av USA att använda atombomben - trots att jag inte ens gjort en ansats att gå in i den diskussionen (visst är ordet mördare värdeladdat; den lockar läsare =P). Dock har jag bestämt mig att ta bort ad hominem-angrepp.

Kommentarer
Postat av: eriande

Det var inte mord, i alla fall inte så som lagen definierar saken.

2007-11-01 @ 21:15:25
Postat av: Anonym

Tillägas bör att atombombningen räddade liv, en markinvason, så som var planlagd hade av allt att dömma kostat mer liv, både japanska och amerkanska.

T.ex ville Japanska stridsledningen strida vidare även
efter atombombningarna utan det var kejsaren själv som satte stopp för vansinnet.

2007-11-01 @ 21:18:04
Postat av: Anonym

Det är helt absurd att man kan tycka att atombombningen var på något sätt bättre än en markinvasion. Det är ju inte antalet människoliv som räknas! Följderna som atombombningen fick skulle ALDRIG blivit det samma som en markinvasion, jackass!

2007-11-01 @ 21:27:24
URL: http://perlarmband.blogg.se
Postat av: Daniel

Jag tycker verkligen att två av mina besökare har drabbats av tunnelseende.

Svennejävul: Pol Pot, Stalin, Lenin, Mao tryckte varken på knappen eller flög planet. Det är en sak att beodra att hundra miljoner människor dör, men det är en annan sak att vara direkt ansvarig för att exekvera ordern. Tänk dig att en politiker beodrar dig att skjuta nån med gäver; är det du eller poltikern som begår mordet? Därför ska du växa upp. ...för fan

Tord: jag riktar svennejävelns uppmaning till dig: väx upp för fan

2007-11-01 @ 21:55:15
URL: http://kratzek.blogg.se
Postat av: Årstadals Jihad

Du säger massmördare. Tydligen är att du i avsaknad av kunskap borde ta reda på vad krigshandling är. Hiroshima var basen för en stor japansk armégarnison och var en viktig stad för den militärindustriella produktionen. Hiroshima var ett legitimt mål för det amerikanska flygvapnet.

2007-11-01 @ 23:38:32
URL: http://blogg.aftonbladet.se/11625/
Postat av: ttt

Din argumentation, att Tibbets skall kallas massmördare för att det var han som "tryckte på knappen" faller tyvärr på en lite detalj. Den som faktiskt "tryckte på knappen" var bombfällaren Thomas Ferebee. Paul Tibbets var pilot och befälhavare på Enola Gay. Så, som du säger, Tibbets dödade inte någon, han gav enbart order. Och Ferebee dog för några år sedan.

2007-11-02 @ 00:15:52
Postat av: Gabriél

En markinvasion hade dödat betydligt fler, framför allt japanska civila.

2007-11-02 @ 01:35:19
Postat av: Gershon ben David

Tibbets och besättningen av Enola Gay påskyndade slutet av andra världskriget. En markinvasion av Japan hade ursakat mycket mera plågande för båda sidor. Det är synd att USA inte användade kärnvapen i Korea och i Vietnam mot kommunist terroristerna. Nazister kommunister och muslimska extremister är lika farliga arter och bör bekämpas med alla tillgängliga medel.

2007-11-02 @ 04:16:34
Postat av: Fredrik

Jag ar definitivt at hoger och ar ingen vansterclown som klagar pa USA for principens skull. Men haller med till stor del han som skrev blogg artikeln.

Gershon Ben David maste vara en komplett idiot. Om det ar att spara liv, sa som du foreslog varfor da bombade de inte Vietnam och Korea, De borde ha kannts lockande for USA? Tror att trots de inte erkanner det, att de forstatt att det var fel. Du drar alla i de landerna over samma kam, och ironiskt nog nar du foreslar bomba civila med atombomb sa ar du sjalv en extremist, som vill astadkomma nagon "med alla tillgangliga medel". Hur korkat ar det?

Are inte definition av terrorism nagot av att medvetet (= inte olycka eller felbedomning)sikta in sig pa civila for uppna sitt mal genom att fa motstandaren att ge efter. Ar inte det precis vad som hande i ovan fall? Isafall maste storre delen halla med Bin Ladin och de som begar eller organiserar sjalvmordsbombare. Om ni inte haller med sa ar ni hycklare, och om ni haller med sa borde ni sparras in.

Om det ar att spara liv, varfor slangde inte US bomber det forsta de gjorde over nordkorea? Varfor valde de Hiroshima och Nagasaki som var till storsta delen ororda fran det ovriga bombardemanget av Japan, som Tokyo och Osaka som var illa trda. Om Hiroshima och Nagasaki var sa pass viktiga mal, varfor bombades i sapass liten utstrackning av reguljara bombflyg, som flog i stort sett ohindrat? Manga andra stader var i stort sett i ruiner medan Hiroshima och Nagasaki var till stor del ororda.

Kan det vara att de ville valja ett mal dar de kunde utsatta sa manga som mojligt for se effekterna. Om det vore att spara liv, sa borde det funnits andra mal for visa var de var benagna till utan att maximera antal civila forluster for motstandarsidan?

2007-11-02 @ 07:31:31
Postat av: Björn

För det första, Tibbets var som ovan nämnts pilot på Enola Gay och således inte den som "tryckte på knappen".
För det andra, en markinvasion bedömdes inebära att en miljon amerikanska soldater och mellan 10 och 20 miljoner japaner miste livet. 200 000 låter inte så mycket i det perspektivet.
För det tredje, beslutet att använda kärnvapen hade till stor del andra syften än att tvinga Japan till kapitulation. Man ville skrämma Stalin som under Potsdamkonferensen visat sig vara besvärlig.

2007-11-02 @ 09:14:56
Postat av: Daniel

Tack Tibbet, eriande och Björn för att ni kommenterar sakfrågan =)

2007-11-02 @ 16:10:13
URL: http://kratzek.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0