Snart upplever vi äntligen hur en deflation känns

Hej alla läsare - inklusive ni som inte känner er vid de ekonomiska ämnena. Ni har kanske upptäckt att inflationen är väldigt låg just nu. Så vitt mitt sifferminne inte är alltför lögnaktigt har vi gått ned till en inflationsnivå som ligger närmre noll-strecket än en-procent-nivån. Detta betyder alltså att den enkrona som ni förvarar i plånboken just nu kommer vara värd 99,8 öre nästa år - vilket är en chockerande sanning. Vanligtvis ligger inflationen kring två, tre procent så denna desinflation (sjunkande inflation) är ovanlig. 

Men det kan faktiskt gå så långt att inflationen passerar nollstrecket och går över till att bli deflation. Med en deflation blir pengarna mer värde, dvs att priserna sjunker. Istället för att den magnumglass som förut kostade 15 kronor blir fem kronor dyrare i år, blir den fem kronor billigare. Det gör att vi kan köpa mer glass och därför blir den gömda kronan mer värd.  

Detta låter bra eftersom jag har, liksom många andra, tröttnat på prishöjningarna. Jag menar; det var bättre förr då en vanlig hamburgare på McDonalds kostade nio kronor istället för förra månadens tolv kronor. Allt blir så mycket lättare att hålla koll på. Motsatsen är ju islänningarnas mynt. När jag vad där fick jag lära mig att 40000 isländska kronor inte var mer än 2700 svenska kronor - om ens det. 

Men självklart kommer en deflation att kosta mer än vad det smakar. Folk konsumerar mindre eftersom man tjänar mer på att ha pengarna på banken väljer man att inte konsumera något. (om du fick reda på att din enkrona räcker till två tuggummin imorn istället för ett idag, skulle du då köpa godiset idag eller imorn?) Detta leder i sin tur till att de producerande företaget inte kan sälja några varor vilket gör att de inte får pengar nog att anställa folk, vilket i sin tur leder till att arbetslösheten ökar. 

Så. Trots att det är spännande med en deflation som kommer att kännas är det nog bäst att hoppa över det. Det är som att testa dödlig gift - enbart för att man kan testa det [bara] en gång behöver det inte betyda att man ska göra det. 

Kommentarer
Postat av: Johan Wahlberg

Trams, du är till stor nytta såklart i många samanhang:)

2009-04-16 @ 14:04:38
URL: http://johanwahlberg.blogspot.com
Postat av: K.A.

Daniel! Jag brukar uppskatta dina bloggar och tycka att dom är trevilga att läsa! Men denna gången tog du priset! Du kan väl för fan inte skriva på grekiska!! Nej, vad vi behöver är ett världskrig så att någon får ta smällen och alla vi andra får det bra igen! ;)

Ha det bra så hörs och ses vi!

2009-04-16 @ 15:43:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0