Det är fel att kunna för mycket om för lite om förintelsen

Hej. Det var ett räjält tag sedan som jag bloggade. Över en månad sedan, avslöjar bloggeneratorn. Men nu är jag tillbaka - lika slö som vanligt.

Ni har säkert läst om att forum för levande historia gett ut en enkät till lärare, som handlar om förintelsen. Med den enkäten skulle organisationen testa lärarnas kunskaper om ämnet. Resultatet var chockerande dåligt, tyckte uppdragsgivarna, och media. Huvuddelen av lärarna spikade tre av elva frågor. Enbart två stycken deltagare lyckades med bedriften att få alla rätt.

Men jag anser inte att det är fel. Det beror på att frågorna säger fel saker om förintelsen. Allt handlar om detaljkunskaper. Inte övergripande kunskaper i ämnet. Man ska kunna ett exakt årtal hit och ett exakt antal årtal dit för att garantera ett rätt i enkäten. Då är det ju viktigare att kunna beskriva de bakomliggande orsakerna bakom förintelsen, och för att nämna en sak till; hur man ska kunna undvika att det händer igen. Det är alltså fel att kritisera lärarkåren för att de kuggade på något något som bara kommer tråka ut eleverna.

Visst. Vissa av frågorna var viktiga att kunna. (Om du inte har gjort enkäten får du allt hoppa över detta styckte till dess att du gjort testet). Det är löjligt att blanda in Gulag i allt [Gulag, och alla andra brott som sovjetkommunisterna deltog i förtjänar en "Om detta må ni berätta II" ] som rör förintelsen, och det är chockerande att så många som 80-100 % av de judiska barnen dog i Europa. Men alla detaljer bör man kunna hoppa över utan att straffas i media.

Spetskunskap är viktigt. Men de viktigare sakerna, såsom svar på frågeställningarna "vad är de bakomliggande orsakerna och hur ska vi göra för att undvika att något sådant händer igen" är desto viktigare att ha i bakhuvudet när man undervisar om nationalsocialisternas brott.

ps. Jag fick också åtta av elva fel. Jag borde bli lärare =P

Kommentarer
Postat av: Pernilla

jag tycker de som inte klarade enkäten ska behöva gå om utbildningen! Det är ju vad som händer oss när vi inte klarar något :) Jag kan inte heller alla årtal, men så sitter jag ju i detta nu med en omtenta och lider också. Rätt ska vara rätt... Se det som en bitterljuv hämnd och sparka lärarna där bak!

2008-08-21 @ 19:11:22
URL: http://blogg.passagen.se/nilla-lilla

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0